About

O vinariji

Vinarija Eden se nalazi u selu Ranilović, nadomak Aranđelovca, na padinama Kosmaja i Bukulje, na nadmorskoj visini između 240-260 m. U pitanju je boutique vinarija maksimalnog kapaciteta do 30000 boca godišnje. U porodičnom je vlasništvu, sa sopstvenim vinogradom koji okružuje objekat. Ceo objekat i proizvodni pogon su projektovani od starta za ovaj kapacitet i nije nam u planu širenje, niti pravljenje vina od grožđa koje ne potiče sa našeg poseda. Ceo proizvodni pogon kao i barik sala se nalazi pod zemljom. Degustaciona sala je trenutno u pripremi, pa vinarija još uvek nije otvorena za posete.  Nadamo se otvaranju na proleće 2021.

O vinogradu

Vinograd je podignut oko vinarije (koja se nalazi na najvišoj tački imanja) na površini od oko 7ha i to sa sortama: semillon, sauvignon blanc i chardonnay od belih, kao i merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc od crvenih. Vinograd je posađen tokom 2014. i 2015. godine, razmak sadnje je 2,5m x 0,8m što iznosi 5000 čokota po hektaru.

Terroir

U trouglu Avala-Kosmaj-Bukulja vlada specifična ruža vetrova, koji duvaju danonoćno blagim intenzitetom, što omogućava stalnu provetrenost, pravilno postavljenih redova špalira (sever-jug), a što u mnogome olakšava proizvodnju kvalitetenog grožđa. Plantaža je zasnovana na južnoj ekspoziciji sa blagim prelazima od jugoistoka, koji gleda prema Kosmaju do jugozapada koji gleda prema Bukulji. Sastav zemljišta je šarolik i to od glinovitog preko blago krečnog do nekih mikrolokaliteta gde su prisutni i ostaci školjki, što nam govori o veoma burnoj geologiji, a što sa druge strane omogućava lepezu aktivnosti kako u agrotehnici pri proizvodnji grožđa, tako i u daljim enološkim aktivnostima tokom proizvodnje vina. Zemljište je pripremljeno na klasičan način rigolovanjem i obavljena je mašinska sadnja. Sadni materijal je uvezen iz Italije. Klonovi i podloge su odabrani prema tipu zemljišta i položaju, te smo tako na jugoistočnu stranu locirali bele sorte, a prema jugozapadu crvene.

Proces

Rod se redukuje, prinos se projektuje za visok kvalitet grožđa već u samom vinogradu. Prvi rod u vinariji je prihvaćen i prerađen 2017. godine. Kapacitet prerade je projektovan za oko 50 tona grožđa po sezoni što je nešto više od trenutnih potreba. Fermentori i vinifikatori su projektovani za parcele koje imamo, i to tako da možemo da razdvojimo sve različite klonove iste sorte ili čak i različite delove zemljišta iste sorte na različite fermentore i time još bolje kontrolišemo sam proces kupažiranja. Pošto je proizvodni pogon neposredno pored vinograda, vreme od ubranog grožđa do njegovog smeštanja u hladnjaču, to jest i do prerade je smanjeno na minimum, što doprinosi u mnogome doprinosi kvalitetu finalnog proizvoda.

Pošto terroir dosta podseća na određene delove Francuske, dobijamo dosta nekarakteristične arome za ovo područje. Koristimo najkvalitetnije francuske barike (Seguin Moreau, Mercier, Nadalie itd.) i za crvene i za bele sorte.

English en
Sale

Unavailable

Sold Out